4 Wanita Penghulu Syurga

Rasulullah SAW apabila ditanya oleh sahabat mengenai siapa yang mesti diutamakan dahulu, baginda telah bersabda: “Ibumu…” sebanyak tiga kali kemudian baru disebutkan “ayahmu”.

Ini antara gambaran mengenai kedudukan dan ketinggian martabatt wanita dalam Islam.

Terdapat lagi satu hadis Rasulullah SAW bersabda : “Ada empat wanita mulia yang juga penghulu segala wanita di dunia; mereka adalah Asiah binti Muza him isteri Firaun; Maryam binti Imran, ibunda Isa; Khadijah binti Khuwailid, isteri Rasulullah saw dan Fatimah binti Muhammad, puteri kesayangan Baginda.” (Riwayat Bukhari)

1. Maryam Binti Imran (Ibu Nabi Isa As)

Maryam adalah simbol wanita dalam Islam dan tingginya darjat ketakwaannya kepada Allah kerana telah memelihara kesucian diri dan kehormatannya ketika beliau mengabdikan dirinya kepada Allah.

2. Asiah Binti Muza (Isteri Firaun)

Asiah adalah simbol teladan bagi wanita beriman yang tetap mempertahankan keimanannya kepada Allah, walaupun suaminya menyiksanya dengan seksaan yang amat berat, Asiyah tetap memegang teguh keimanannya pada Allah SWT.

3. Khadijah binti Khuwailid (Isteri Nabi Muhammad Saw)

Khadijah adalah simbol kepada isteri yang setia tanpa mengenal erti penat dan sentiasa mendampingi suaminya yang menegakkan kebenaran Islam. Nabi Muhammad sendiri bersabda, menurut hadis :“Tuhan Yang Maha Esa tidak pernah mengurniakanku seorang yang lebih baik dalam hidup ini daripada dia.

Dia menerimaku apabila orang menolak aku; dia mempercayaiku ketika orang meragui aku; dia berkongsi harta denganku apabila orang mengurangiku; dan Tuhan mengurniakan zuriatku hanya dengan dia.” (Hadis Sahih)

4. Fatimah binti Muhammad (puteri kesayangan Rasulullah)

Fatimah adalah simbol wanita yang solehah; anak yang soleh dan taat dihadapan ayahnya; isteri yang setia dan taat di hadapan suaminya serta ibu yang bijaksana di hadapan putera puterinya. Dia adalah seorang wanita mithali dan sewajarnya dijadikan contoh Muslimah.

Text | Fasha Seth

Leave a Reply