KEPUTUSAN SPM MENCATAT PENINGKATAN GPN 4.90 TAHUN INI.

Hari ini, satu analisis keputusan Sijil Pelajaran Malaysia; SPM 2017 dibuat dan hasilnya mendapati bahawa keputusan mencatatkan indeks Gred Purata Nasional (GPN) sebanyak 4.90 berbanding 5.05 pada tahun 2016.

Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Dr Amin Senin berkata pencapaian ini merupakan peningkatan yang terbaik kerana sebanyak 48 daripada 73 mata pelajaran mencatatkan peningkatan prestasi, 23 mata pelajaran mencatatkan penurunan manakala prestasi dua mata pelajaran tidak berubah.

*********************************************************

Lima mata pelajaran teras iaitu Bahasa Melayu (BM), Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam, Sejarah dan Matematik menunjukkan peningkatan prestasi manakala Pendidikan Moral dan Sains mencatatkan penurunan.

Katanya prestasi mata pelajaran BM menunjukkan peningkatan tertinggi sebanyak 0.46 manakala Pendidikan Moral menunjukkan penurunan tertinggi sebanyak 0.11.

Dalam bidang elektif sains dan matematik, tiga mata pelajaran iaitu Fizik, Kimia dan Sains Tambahan menunjukkan peningkatan, dengan mata pelajaran Sains Tambahan menunjukkan peningkatan prestasi tertinggi sebanyak 0.36 manakala mata pelajaran Biologi pula menunjukkan penurunan tertinggi iaitu 0.12.

Amin berkata kesemua mata pelajaran elektif agama menunjukkan peningkatan prestasi dalam SPM 2017 berbanding tahun 2016, yang mana mata pelajaran Tasawwur Islam mencatatkan peningkatan tertinggi iaitu 0.43.

Dalam bidang elektif teknikal pula, mata pelajaran Ekonomi Rumah Tangga menunjukkan peningkatan prestasi tertinggi sebanyak 0.34 manakala mata pelajaran Pengajian Kejuruteraan Awam menunjukkan penurunan tertinggi iaitu sebanyak 0.29.

Pada tahun ini, katanya, pengumuman mengenai jumlah A yang diperoleh oleh calon yang menduduki peperiksaan SPM pada tahun lepas akan diumumkan oleh Pengarah Pendidikan negeri masing-masing.

Seramai 443,883 calon menduduki peperiksaan SPM pada 2017.

Dalam pada itu, Amin berkata pencapaian calon di bandar dan luar bandar dalam SPM 2017 turut memberangsangkan dengan calon bandar dan luar bandar masing-masing meningkat 0.14 kepada 4.75 dan 5.22.

Perbezaan pencapaian antara calon di bandar dan luar bandar kekal 0.47 pada tahun 2017 sama seperti tahun 2016, katanya.

“Berdasarkan kualiti jawapan calon, 27 peratus calon menguasai KBAT pada tahap tinggi, 39 peratus pada tahap sederhana dan 34 peratus pada tahap rendah, katanya.

Menurutnya, calon menguasai kemahiran aplikasi pada tahap yang tinggi, namun kemahiran menganalisis, menilai dan mencipta masih pada tahap sederhana.

SUMBER : BERNAMA

 

Leave a Reply