#INFO :Ciri-ciri tersembunyi yang anda perlu ketahui di iOS11 !! (Apple)

Apple telah menambah beberapa perubahan dan pilihan tetapan untuk iOS 11, perisian mudah alih terkini untuk iPhone dan iPad, berikut adalah beberapa ciri IOS tersembunyi yang patut dicuba :

ios-11-control-center-100727607-orig.jpg

Tambah button yang anda mahu ke Control Centre:

Ini adalah salah satu perubahan terbaik dalam IOS 11. Pilih pintasan yang anda mahu di Control Centre melalui Settings dan tambah butang pintasan seperti rakaman skrin, memo suara dan alat pembesar.

Kongsi kata laluan:

iOS 11 mempunyai cara pantas untuk berkongsi kata laluan. Apabila seseorang menggunakan rangkaian Wi-Fi yang sama dengan telefon anda, anda akan menerima notifikasi. Dengan menekan “menghantar kata laluan,” mereka boleh melayari rangkaian tanpa perlu memasukkan kata laluan secara manual. Ini hanya berfungsi dengan peranti yang menjalankan iOS 11 atau macOS High Sierra – dan apabila Wi-Fi dan Bluetooth dihidupkan.

Menggunakan kamera untuk mengimbas kod QR:

Apple telah menambah sokongan QR untuk perisian mudah alihnya. Hidupkan kamera, arahkan pada kod QR dan notifikasi akan timbul untuk menawarkan membukanya di Safari. Kod QR kebanyakannya digunakan untuk tujuan pemasaran – atau mempunyai kegunaan khusus di dalam aplikasi pihak ketiga seperti Snapchat.

Menghentikan apps dari meminta “reviews”:

Bagi mengelakkan pop-up windows dari aplikasi yang anda gunakan meminta untuk meninggalkan ulasan, pergi ke (Settings)Tetapan, kemudian ke iTunes & App Store. Akhir sekali, ketik suis untuk In-App Ratings & Reviews

Menangkap Live Photos semasa panggilan video:

Untuk mengambil Live Photos seseorang semasa panggilan FaceTime, anda perlu menekan butang putih di sudut kiri bawah skrin. Kedua-dua peserta perlu mempunyai iOS 11 berjalan dan Live Photos diaktifkan untuk berfungsi. Mereka akan mendapat notifikasi bahawa mereka telah Live Photo-ed. Anda boleh menghalang seseorang mengambil Live Photo anda dengan mematikan pilihan dalam tetapan FaceTime. Bagaimanapun, mereka masih boleh menggunakan rakaman skrin semasa panggilan (tanpa audio) dan anda tidak akan diberitahu.

Taip soalan untuk Siri dan mencuba Dark Mode :

Ciri kebolehaksesan baru ini membolehkan anda menaip soalan dan permintaan kepada Siri. Tetapi jika anda menghidupkan ciri ini, Siri tidak lagi akan berfungsi dengan permintaan yang dituturkan. Selain itu, ciri baru Invert Smart boleh menukar warna jadi latar belakang menjadi lebih gelap dan teks lebih cerah, tanpa menukar elemen seperti gambar. Ini menjadikan skrin lebih selesa pada mata. Sementara itu, ciri pengimbasan imej baharu bermakna iOS 11 kini boleh mengesan teks dalam imej dan membacanya kepada anda. Ia juga akan melakukan pengiktirafan imej asas untuk menerangkan apa yang ada dalam imej.

Simpan halaman dalam bentuk pdf dan letak nota:

Kadang-kadang anda ingin berkongsi artikel dengan ulasan atau nota anda. Di Safari, anda boleh memilih butang kongsi (share) di bahagian bawah skrin dan skrol ke kanan sehingga anda menemui pilihan Create PDF. Skrin seterusnya akan menunjukkan ikon penanda kecil di sudut kanan atas. Ketik dan mula masukkan nota anda.

Mula taip nota dalam iPad :

Apabila inspirasi datang, anda cuma perlu tap Apple Pencil pada skrin kunci iPad dan mula menulis nota dengan segera. Ini adalah salah satu daripada beberapa perubahan yang dimaksudkan untuk membuat catatan ambil lebih mudah pada iPad, termasuk membuat kata-kata tulisan tangan dapat dicari seperti seolah-olah telah ditaip

Menconteng pada screenshot :

Sekarang apabila anda mengambil Screenshot (Butang Power + butang Home), ia akan muncul sebagai thumbnail di sudut bawah skrin anda. Tap untuk mula mmenconteng dan kemudian hantarnya kepada rakan atau simpannya ke roll kamera anda.

Ciri tambahan Live Photos :

Jika anda melayari Live Photo, menu baru muncul dengan pilihan untuk menambah beberapa effects yang menarik contonya Loop, Bounce dan Long Exposure Effects. Selain itu photo filter juga telah dikemas kini.

Ciri mesej :

Apple telah menambah menambah beberapa ciri kepada Mesej selain daripada pelekat dan belon pada barisan aplikasi di sepanjang bahagian bawah mesej. Anda boleh tap untuk melihat mana aplikasi sedia ada anda mempunyai pelekat Mesej dan integrasi. Terdapat juga dua animasi effect baru, Spotlight dan Echo. Spotlight memalapkan segala-galanya tetapi meletakkan cahaya terang pada teks terkini anda. Echo merangkumi skrin dengan salinan terapung mesej anda.

Sumber: iOs11

 


Ikuti Kami di Facebook | Instagram | Twitter 

#WanitaMaya

 

 

Leave a Reply