#INFO : 3D Animasi Kebakaran Tahfiz Yang Mudah Difahami

Satu video tiga dimensi(3D) mengenai gambaran tragedi kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah di muat naik di laman sosial sejak beberapa hari lepas.

Video berdurasi 3 minit dan 46 saat yang dimuat naik pengguna Muhamad Harris Nasril didakwa sebagai rekonstruksi 3D yang menggambarkan kejadian berlaku di pusat tahfiz tersebut.

Video 3D itu didakwa memberi penjelasan tentang pelan lantai aras asrama pusat tahfiz tersebut berdasarkan maklumat yang diberikan oleh pihak berkuasa

Video 3D yang dimuat naik itu menimbulkan pelbagai reaksi netizen, Ada yang mempersoalkan kewajaran video berkenaan yang dianggap cuba membawa persepsi negatif kepada umum.

Namun segelintir netizen menyambut baik video rekonstruksi yang sedikit-sebanyak memberi pemahaman terhadap insiden.

Rekontruksi Animasi 3D kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah. Animasi ini menerangkan dengan jelas dan terperinci pelan lantai aras asrama pusat tahfiz tersebut berdasarkan maklumat yang diberikan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.

Dimanakah terletaknya dua tong gas yang dibukakan injapnya?

Bagaimana terdapat beberapa pelajar menyelamatkan diri?

Bagaimana pula 23 yang lain terkorban dan terperangkap?

Adakah pihak sekolah mengabaikan aspek keselamatan?

Tonton video ini untuk jawapan. **Sedikit editing dari video asal & mengurangkan kadar ‘speed time’ utk memudahkan pemahaman.

Credit: harris nasril • www.youtube.com/watch?v=vKViRMtuYLQ

Leave a Reply