#Tips membantu peti sejuk anda kekal sejuk dan berfungsi dengan lebih cekap

Berikut adalah beberapa tips yang boleh dijadikan panduan bagi mengekalkan jangka hayat serta kebersihan untuk peti sejuk anda.

Peti-sejuk-dan-ruang-penyejukan-berasingan.-e1472576843692.jpg

Bersihkan peti sejuk

Tarik peti sejuk keluar dari dinding, dan benar-benar mendapatkan kotoran dan kotoran keluar dari gegelung. (Nota: Jika anda mempunyai peti sejuk yang lebih baru, gegelung akan berada di bahagian depan, di belakang gril.) Vakum gegelung yang terdedah, dan bahagian kipas peti sejuk. Cara membersih gegelung peti sejuk

Berikan ruang antara peti sejuk dan dinding

Tarik keluar peti sejuk anda agar ia sedikit jauh dari dinding. Ini membolehkan udara beredar di belakang dan membantu menyuraikan haba yang dikeluarkan oleh peti sejuk anda.

Pastikan pintu tertutup

Elakkan daripada membuka pintu peti sejuk untuk menyejukkan badan dan ruang dapur kerana ini akan menyebabkan peti sejuk tidak berfungsi dengan cekap. Anda tidak mahu membiarkan semua udara sejuk keluar (atau udara panas masuk dari dapur anda).

Susun rak peti sejuk

Sebelum gelombang panas berikutnya, pastikan anda mengatur bahagian dalam peti sejuk anda. Dengan cara ini, anda tidak akan menghabiskan masa untuk mencari barangan.

Makanan pada suhu bilik

Apabila anda meletakkan sesuatu yang panas di dalam peti sejuk, peti sejuk perlu bekerja keras untuk menyejukkannya (dan mengawal kandungan lain di dalam). Elakkan makanan memasuki “danger zone”: Makanan memasuki “danger zone” antara suhu 40 ° F dan 140 ° F, jadi jangan biarkan makanan dibiarkan pada suhu bilik selama lebih dari dua jam (hanya satu jam jika ia adalah hari yang panas!)

Guna bekas kedap dan laci “humidity”

Makanan yang tidak bungkus di dalam peti sejuk akan mengeluarkan kelembapan, dan membuat peti sejuk bekerja keras untuk mengawal selia udara. Gunakan bekas kedap untuk menyimpan lebihan makanan, dan simpan hasil segar dengan betul di dalam laci yang disediakan.

Pasang penyejuk udara (jika ada)

Kebanyakan kita tidak akan menghidupkan penyejuk udara kerana ia menggunakan tenaga yang begitu banyak. Malangnya, tenaga yang anda simpan sebenarnya digunakan oleh peti sejuk, kerana ia terpaksa berfungsi lebih kuat untuk memastikan peti sejuk tetap sejuk. Suhu yang terkawal di seluruh rumah anda boleh membantu perkakas berjalan lebih cekap.


Ikuti Kami di Facebook | Instagram | Twitter #WanitaMaya

Leave a Reply