#Tokoh Wanita dan Kerjaya : DATUK MOHAIYANI SHAMSUDDIN

bod-mohaiyani-14

DATUK MOHAIYANI SHAMSUDDIN, PENGERUSI MAYBANK

 

DATUK MOHAIYANI SHAMSUDDIN, siapa yang tidak kenal dengan beliau. Seorang wanita yang mempunyai kerjaya yang hebat dan berpengalaman luas, bukan sahaja dalam industri perkhidmatan kewangan, malah dalam perkhidmatan awam.

Pada 1 April 2017, Datuk Mohaiyani telah dilantik menjadi Pengerusi Maybank bagi menggantikan Tan Sri Megat Zaharuddin Megat Mohd Nor dan pelantikan ini menjadikan Datuk Mohaiyani sebagai wanita pertama yang dilantik sebagai Pengerusi lembaga utama syarikat tersenarai awam terbesar di negara ini.

11142742_363778593825514_925219807_n

Sebelum ini, beliau pernah dilantik sebagai Pengarah Maybank pada 22 Ogos 2011 dan Pengerusi Maybank Investment Bank pada Mac 2016. Beliau juga berkhidmat sebagai ahli Jawatankuasa Lembaga Jawatankuasa Kajian Kredit dan Jawatankuasa Pengurusan Risiko.

Datuk Mohaiyani mempunyai kerjaya yang menarik dan pengalaman yang luas bukan sahaja dalam industri perkhidmatan kewangan tetapi juga dalam perkhidmatan awam. Datuk Mohaiyani berkhidmat dengan Amanah Chase Merchant Bank Berhad dan Seagrott & Campbell Sdn Bhd sebelum memulakan syarikat broker saham sendiri Mohaiyani Securities Sdn Bhd pada tahun 1985 dan memegang jawatan Pengarah Urusan.

07maybank2020_1491469674

Sepanjang penglibatan aktif beliau dalam industri broker saham, beliau telah dilantik sebagai Timbalan Pengerusi Bursa Saham Kuala Lumpur (kini dikenali sebagai Bursa Malaysia Bhd) dan Pengerusi Persatuan Syarikat Broker Saham Malaysia. Beliau juga pernah dilantik sebagai ahli beberapa kumpulan kerja negara tahap tinggi seperti Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN), Ekonomi Majlis Perundingan Negara II (MAPENII), Majlis Teknologi Maklumat Negara (NITC), Jawatankuasa Kewangan Kementerian Kewangan Peringkat Tinggi untuk Tadbir Urus korporat dan Majlis Penasihat Kebangsaan untuk Wanita, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

mbam-702x333

Sebagai ahli lembaga pengarah sedia ada, beliau sudah mempunyai pengetahuan mendalam mengenai semua aspek dalam kumpulan, Pada masa ini, Datuk Mohaiyani berkhidmat sebagai pengarah Dana Pembangunan Pasaran Modal dan Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan juga ahli dan pemegang amanah Institut Jantung Yayasan Kebangsaan, Yayasan NUR, Yayasan Kepimpinan Perdana dan Majlis Kebangsaan Pertubuhan-pertubuhan Wanita Malaysia (NCWO).

Day 1: 9th World Islamic Economic Forum, Opening Ceremony & Leaders Panel

Beliau memegang BA (Ekonomi), Knox College, Gelesburg, Illinois, Amerika Syarikat dan MBA (Kewangan), Universiti Cornell, Ithaca, New York, Amerika Syarikat.

Semoga pelantikan Datuk Mohaiyani ini menjadi inspirasi kepada wanita Malaysia untuk maju dan berjaya dalam bidang diceburi.


#Negaraku #WanitaMya

Penulis – Wir | WMayaTeam

Ikuti Kami di Facebook | Instagram | Twitter

Leave a Reply