#AWAS! Makanan Yang BERTOKSIK Kepada Haiwan Kesayangan Anda !

Sekiranya haiwan kesayangan anda termakan makanan yang tersenarai di bawah, ambil perhatian kepada jumlah yang ditelan dan hubungi vet anda dengan segera.

alkohol_by_pixie5-d31h7pl.jpg

ALKOHOL : Minuman alkohol dan produk makanan yang mengandungi alkohol boleh menyebabkan muntah-muntah, cirit-birit, penurunan koordinasi, kesukaran bernafas, gegaran, keasidan darah yang tidak normal, koma dan kematian.

download.jpeg

AVOCADO : Kebimbangan terbesar adalah untuk kerosakan kardiovaskular dan kematian pada burung. Kuda, keldai dan ruminan kerap mendapat bengkak pada bahagian kepala dan leher.

chocfee.jpg

COKLAT, KOPI DAN KAFIEN : Ketiga-tiga produk tersebut mengandungi mrthylxanthines. Apabila dimakan oleh haiwan peliharaan, methylxanthines boleh menyebabkan muntah dan cirit-birit, tercungap-cungap, dahaga yang berlebihan dan kerap membuang air kecil, hiperaktif, irama jantung yang tidak normal, gegaran, sawan dan kematian.

aldehyde_c12_mna6.jpg

CITRUS : Batang, daun, kulit, buah dan biji tanaman sitrus mengandungi jumlah yang asid sitrik yang berbeza, minyak yang boleh menyebabkan gangguan dan mungkin juga mengakibatkan penurunan pusat sistem saraf jika dimakan dalam jumlah yang besar.

AR is coconut oil healthy.jpg

KELAPA DAN MINYAK KELAPA : Daging dan susu kelapa segar mengandungi minyak yang boleh menyebabkan sakit perut, najis lembut atau cirit-birit. Air kelapa pula tinggi potassium dan tidak boleh diberikan kepada haiwan.

sultaninen_artikel.jpg

ANGGUR DAN RAISIN : Walaupun bahan toksik dalam anggur dan kismis tidak diketahui, buah-buahan ini boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang. Sehingga maklumat lanjut yang diketahui, elakkan daripada memberi makan anggur dan kismis kepada anjing.

Macadamia In Shell1.jpg

KACANG MACADAMIA : Kacang Macadamia boleh menyebabkan kelemahan, kemurungan, muntah-muntah, gegaran dan hyperthermia pada anjing. Tanda-tanda biasanya muncul dalam tempoh 12 jam selepas ditelan dan boleh bertahan kira-kira 12 hingga 48 jam.

top-10-chat-dinh-duong-quan-trong-ma-ban-co-the-thieu-hut-trong-cuoc-song-hien-dai.jpg

SUSU DAN PRODUK TENUSU : Memandangkan haiwan tidak mempunyai sejumlah besar laktase (enzim yang memecahkan laktosa dalam susu), susu dan produk berasaskan tenusu yang lain menyebabkan mereka cirit-birit atau gangguan pencernaan lain.

health-benefits-of-nuts-gazeta-shekulli.jpg

KEKACANG :  Kacang, termasuk badam, pecans, dan walnut, mengandungi jumlah yang minyak dan lemak yang tinggi. Lemak boleh menyebabkan muntah-muntah dan cirit-birit, dan berpotensi menyebabkan pankreatitis dalam haiwan kesayangan.

3051772111_965c2b6395_b

BAWANG, BAWANG PUTIH DAN KUCAI : Ketiga-tiga sayuran ini boleh menyebabkan gangguan pada gastrointestinal dan boleh membawa kepada kerosakan sel darah merah. Walaupun kucing lebih rentan, anjing juga berisiko jika termakan jumlah yang besar.

article-2660709-1EDD10CD00000578-28_634x482.jpg

DAGING DAN TELUR MENTAH : Daging mentah dan telur mentah boleh mengandungi bakteria seperti Salmonella dan E. coli yang boleh membahayakan haiwan peliharaan dan manusia. Telur mentah mengandungi enzim yang dipanggil avidin yang mengurangkan penyerapan Biotin (vitamin B), yang boleh membawa kepada masalah kulit dan bulu.

salt-620_620x350_81476434356

GARAM DAN MAKANAN MASIN : Jumlah besar garam boleh menghasilkan dahaga yang berlebihan dan kekerapan membuang air kecil, atau keracunan ion natrium dalam haiwan kesayangan. Tanda-tanda termasuk muntah, cirit-birit, kemurungan, gegaran, suhu badan tinggi, sawan dan kematian. Oleh itu, elakkan memberi snek  tinggi garam seperti kentang goreng, pretzels, dan popcorn masin kepada haiwan kesayangan anda.

Toxic-Xylitol-sugar-substitude.jpg

XYLITOL : Xylitol digunakan sebagai pemanis dalam banyak produk, termasuk gula-gula getah, gula-gula, makanan yang dipanggang dan ubat gigi. Ia boleh menyebabkan pelepasan insulin dalam kebanyakan spesies, yang boleh membawa kepada kegagalan hati.

550px-Make-Pizza-Dough-Without-Yeast-Step-3-preview.jpg

ADUNAN BERYIS : Adunan beryis boleh naik dan menyebabkan gas berkumpul dalam sistem pencernaan haiwan kesayangan anda. Ini boleh menyakitkan dan boleh menyebabkan perut kembung, dan berpotensi berpintal dan mengancam nyawa.

Sumber dari: www.aspca.org


Ikuti Kami di Facebook | Instagram | Twitter

Leave a Reply