#Tips mengelak daripada rumah mudah dimasuki PENCURI !

Berikut adalah beberapa punca dan tips untuk mengelak rumah kita menjadi sasaran pencuri / perompak. Semoga kita sentiasa berwaspada dengan keadaan sekeliling.

img_1561
Sumber : Google

Pintu depan yang usang : Pintu rumah yang usang memberi petanda kepada pencuri bahawa rumah anda senang untuk dimasuki. Pastikan pintu hadapan anda nampak teguh dan dicat dengan baik. Idea untuk cat pintu klik di sini.

 

 

tukar4
Sumber : Google

 

Single lock: Sekiranya pintu anda mempunyai lebih dari satu kunci, pencuri akan mencuba rumah yang lebih senang untuk dimasuki. Pastikan anda memasang deadbolt dan juga padlock pada pintu depan dan belakang rumah anda. beli deadbolt di sini.

 

download
Sumber : Google

Bahan Buangan : Kotak-kotak bekas alat eletronik/kasut/beg tangan jangan diletak di luar rumah sehingga hari mengumpulan sampah. Ini adalah satu iklan kepada pencuri bahawa pemilik rumah telah membeli barangan baru.

 

dark-blue-composite-entrance-door-400x300
Sumber : Google

Persekitaran rumah yang gelap: Pasang lampu luar rumah seperti lampu laman dan lampu motion sensored terutamanya pada kawasan depan pintu rumah, belakang pintu rumah dan ruang kaki lima. beli lampu sensor penggerakan di sini.

Moga Bermanfaat !
#WanitaMaya

 

 

Leave a Reply